Metóda pomôže
efektívne stráviť jedlo; zbaviť sa nadváhy; stimulovať tvorbu fermentov a enzýmov tráviacimi žľazami.
Nedostatočne rozžuvané jedlo vyvoláva poškodzovanie stien gastrointestinálneho traktu,vznik zápalových procesov v črevách; podporuje rozpadové, tzv. katabolické procesy a zhoršenie vstrebávania živín.
Princípy metódy: liečebného žutia Nerozptyľujte sa pri jedle.
Pozornosť obráťte na sprievodné pocity z konzumovaného jedla na svoje chuťové poháriky.Vnímate svoje vlastné pocity z jedenia. Takto sa stanete gurmánom.
Žujte najmenej 20 až 40-krát, nežujte mechanicky, ale vychutnávajte jedlo -začnite s 20 žuvaniami každého sústa a postupujte vyššie.
Žujte dovtedy, pokiaľ sa jedlo nestane tekutým.
Naučiť sa pomaly žuť trvá asi 5 týždňov.
Výsledky tejto metódy:
nástup pocitu sýtosti aj z menšieho množstva potravy
zlepšené vstrebávanie živín a maximálne využitie výživovej hodnoty jedla
možný úbytok hmotnosti pri nadváhe
obnovenie funkcie čriev (peristaltiky)
obnovenie integrity sliznice tráviaceho traktu
zlepšenie stavu pečene
Metóda umožňuje:
Čím lepšie budeme jedlo žuť, tým lepšie sa strávi v ďalších fázach.
V organizme sa prijaté jedlo štiepi rôzne. Komplexné sacharidy ako zelenina, ovocie, chlieb a zrná – sa štiepia už v ústach s účasťou slín.
Bielkoviny (mäso, ryby, strukoviny) sa rozkladajú hlavne v žalúdku pomocou žalúdočnej šťavy.
Tuky sa štiepia v tenkom čreve pod vplyvom pankreatickej šťavy.
Ak jeme rýchlo a prehltávame nedostatočne rozžuté kusy jedla, potom sa do žalúdka dostanú sacharidové jedlá, ktoré nie súspracované. V žalúdku je kyslé prostredie, ale sacharidy vyžadujú zásaditejšie prostredie, aké je v ústnej dutine. Nestrávené jedlo vytvára veľa zdravotných problémov: plynnatosť, nadúvanie, hnilobné procesy, bolesti brucha alebo zníženú imunitu.
AKÁ JE NORMA ŽUTIA?
MINIMÁLNE 40x každé sústo
Ak budete túto schému dodržiavať 5 týždňov, budete môcť dosiahnuť veľmi dobrý výsledok. Vyskúšajte to na vlastnej koži a budete príjemne prekvapení.
Každú lyžicu, ktorú si vložíte do úst (je jedno, či sú to raňajky, obed alebo večera), musíte žuť okolo 1 minúty.
Druhý týždeň – každá lyžica za 2 minúty.
Tretí týždeň – každá lyžica sa žuje najmenej 3 minúty.
Štvrtý týždeň – 2 minúty na lyžicu.
Piaty týždeň – 1 minúta na lyžicu.
V priemere ako bežný stereotyp by ste si mali zvyknúť každé sústo na jedlo žuť asi 30 – 40 sekúnd.
Dlhodobé žutie pomôže vyhnúť sa mnohým chorobám, pretože do tohto procesu je zapojený tráviaci, endokrinný, nervový aj lymfatický systém. Pomocou pomalého žuvania sa dajú vyliečiť napríklad vredy a zápal žalúdka, pankreatitída aj iné diagnózy ktorým aj predchádzame. Vďaka terapeutickému žuvaniu podporujeme detoxikačnú funkciu prečene, eliminujeme nervové choroby a napríklad ochorenia štítnej žľazy. A čo je takisto dôležité, normalizuje sa aj naša hmotnosť.
Pôsobí tu ešte aj energia udhány, ktorú rozvíjame obráteným pozornosti na proces jedenia a na samotné chuťové poháriky.Udhána podporuje detoxikáciu a urýchľuje metabolické procesy.
Počas jedného mesiaca môžete schudnúť od 5 do 10 kg a nejde o jednorazové chudnutie, ale o normalizáciu metabolizmu. Pokiaľ sa jedná o nadmernú morbídnu obezitu, tam samotná metóda liečebného žutia nedokáže vyriešiť nadváhu, ale môže byť nápomocným prostriedkom.